[...] ciała od niskotłuszczowych (w perspektywie 3-6 miesięcy), ale… różnica zanika po około roku diety niskowęglowodanowe nie mają negatywnego wpływu na lipidogram, jednakże brak badań odnośnie ich długotrwałego wpływu na system sercowo-naczyniowy dla wielu diet brakuje danych odnośnie stosowania ich powyżej kilku tygodni czy miesięcy, dlatego [...]
[...] kalorycznym, co powoduje gigantyczny efekt jojo, bez wątpienia rozchwieje gospodarkę hormonalną, może spowodować spadek stężenia testosteronu, nieregularne miesiączki, brak miesiączki itd., doprowadzi do rozbijania tkanki mięśniowej (konsekwencje? Opłakane!), doprowadza do zachwiania pracy trzustki – wahania glikemii oraz problemów z [...]
[...] energii dla mięśni do pracy tlenowej i beztlenowej. Dlaczego? Ze względów fizjologicznych zmagazynowana w mięśniach glukoza nie może opuścić tkanki mięśniowej, ze względu na brak glukozo-6-fosfatazy. Jednak pirogronian wytwarzany w mięśniach w procesie glikolizy może ulegać transaminacji do alaniny, która jest eksportowana z mięśni i zużywana do [...]
[...] dietę nie tylko dla zrzucenia nadmiaru kilogramów. Ich celem są także inne aspekty zdrowotne, ale w związku z tym, że dieta jest bardzo restrykcyjna, to może narażać na braki mikroelementów. Dlatego też warto zawczasu pomyśleć o dodatkowej suplementacji. Mało tego, suplementy mogą pomóc w walce z objawami tzw. grypy keto. Nazywany jest tak [...]
[...] siły, masy czy mocy mięśni. Da się to zrobić, oczywiście, jednak przy dużo większym wysiłku, dieta musi być bardziej staranna, dopracowana i uwzględniająca najróżniejsze braki. Referencje: https://www.bloomberg.com/news/articles/2019-06-03/-avatar-director-sees-global-salvation-in-plant-based-investing [...]
[...] zbudujemy pełnoprawny plan treningowy, który możesz wykorzystywać jednakowo w okresie początków kariery młodego kulturysty, jak i w tymczasowym zastępstwie, z powodu braku dostępu do profesjonalnej siłowni. Poniżej przedstawię dwa plany treningowe. Pierwszy będzie zakładał na każdej sesji treningowej przećwiczenie całego ciała. W drugim [...]
[...] 5 g białka ma natomiast groch, podczas gdy soczewica i kukurydza – 9 g. Oczywiście trzeba mieć na uwadze, że warzywa nie są źródłem pełnowartościowego białka, gdyż brakuje w nim wielu aminokwasów egzogennych. Dlatego nie powinny stanowić fundamentu w budowaniu masy mięśniowej – o wiele lepsze pod tym względem jest mięso i nabiał. [...]